Hoe voorkomt u een brandende mond door peper?

Als u gekruid voedsel eet, kunt u een brandende mond krijgen. Dit kan een lichte brandwond zijn of een intense steek. Het kan onaangenaam zijn, en het kan ertoe leiden dat u helemaal geen pittig voedsel meer eet. Er zijn echter manieren om deze pijn te verzachten. Een daarvan is het eten van zuivelproducten. Veel voedingsmiddelen op basis van melk bevatten eiwitten die het molecuul capsaïcine kunnen oplossen.

Capsaïcine is een stof die voorkomt in hete pepers. Het is een hydrofobe molecule die oplosbaar is in alcohol en olie. Het is het spul dat je tong doet branden als je een chilipeper eet. In de juiste context kan het ook kankercellen vernietigen en je lichaam helpen herstellen van chemotherapie.

Naast het drinken van alcohol is het belangrijk te weten dat je ook een branderig gevoel kunt krijgen als je pittig voedsel eet. Probeer dit te voorkomen door voorzichtig te zijn bij het hanteren van een hete pan of wanneer u een hete chili in uw mond stopt. Als je er toch in bijt, was dan je handen en veeg je mond onmiddellijk af met koel water om een pijnlijke reactie te voorkomen.

Er zijn verschillende manieren om dit probleem aan te pakken, maar de enige zekere methode is de pittigheid van het gerecht dat u wilt eten te verdunnen. U kunt dit doen door alle ingrediënten te verdubbelen, behalve de chilipepers zelf. Sommige mensen kiezen ervoor om koffie of alcohol te drinken na het eten van eieren met sriracha. Andere opties zijn het toevoegen van suiker of olijfolie aan hun dranken.

De meest voor de hand liggende en waarschijnlijk meest effectieve manier om het branderige gevoel van een pittig gerecht te verminderen is het consumeren van zuivelproducten. Melk, yoghurt en zure room bevatten allemaal eiwitten die zich binden met capsaïcinemoleculen en helpen deze te neutraliseren. Een andere goede optie is het drinken van melkchocolade. De smaak van de chocolade zal helpen om uw geïrriteerde mond te kalmeren.

Het drinken van een kop ijskoud water is ook een goed idee, maar het zal niet veel doen om het branderige gevoel te onderdrukken. Een goed alternatief is het eten van zetmeelrijk voedsel zoals aardappelen, dat de capsaïcine van de brandende tong kan verdrijven.

Hoewel niet zo effectief als de melktruc, werkt het wel. Zure room, kaas en yoghurt zijn allemaal rijk aan caseïne. Caseïne is een eiwit dat zich bindt aan op olie gebaseerde capsaïcinemoleculen en ze uit je mond helpt spoelen.

Zuivelproducten neutraliseren niet alleen de capsaïcinoïden, maar kunnen ook helpen de symptomen van het brandende-mond-syndroom te verlichten. Zure room is vooral nuttig omdat het je tong bedekt en de capaïcine absorbeert. Bovendien is zure room een betere keuze dan andere zuivelalternatieven, omdat het minder snel een irriterende film op je tanden achterlaat.

Probeer voor de beste resultaten een gezond en evenwichtig dieet te volgen. Vooral als u last heeft van het Burning Mouth Syndroom. Door een grote verscheidenheid aan voedsel te eten, krijgt u alle voedingsstoffen binnen die uw lichaam nodig heeft om de effecten van een pittige maaltijd te bestrijden.

Over de auteur

Scroll naar boven